zaterdag 16 juli 2011

Zeldzame sneeuwpanters waargenomen in Wakhan in Noordoost-Afghanistan

Wildbeheerders hebben op 16 verschillende plaatsen in de Wakhan Corridor in de noordoostelijke Afghaanse provincie Badakhshan sneeuwpanters weten te fotograferen.

Deskundigen van de World Conservation Society noemen het een fantastische ontdekking dat deze katachtigen in het gebied leven en dat ze in goede conditie verkeren. De diersoort wordt met uitsterven bedreigd.

De World Conservation Society heeft een serie prachtige foto’s van de dieren gepubliceerd. De beelden vormen de eerste "camera trap" registraties van sneeuwpanters in Afghanistan

Het aantal sneeuwpanters in Centraal-Azië is teruggelopen tot tussen de 4.500 en 7.500 exemplaren.

Een deel van deze dieren leeft dus volgens de natuurbeschermers van de WCS tussen de bergen en ravijnen van Noordoost-Afghanistan.

Peter Zahler, die voor de WCS aan programma’s in Azie is verbonden, noemt het “een geweldige ontdekking". De ongrijpbare katachtigen zijn met “cameravallen” vastgelegd.

"Het laat zien dat er echte hoop is voor sneeuwpanters in Afghanistan. Nu is ons doel om ervoor te zorgen dat deze prachtige dieren een veilige toekomst in Afghanistan hebben als een belangrijk onderdeel van het natuurlijke erfgoed.”

Helaas wordt deze bedreigde diersoort geconfronteerd met ernstige bedreigingen in de regio.In de afgelopen 16 jaar is het totale aantal sneeuwpanters met 20 procent gedaald.

Zo is de vacht gewild om er een dikke jas van te maken. Plaatselijke herders kunnen op de dieren jagen omdat ze een bedreiging kunnen vormen voor hun vee en de vangst van levende dieren voor de illegale handel in huisdieren is ook gedocumenteerd in de Wakhan Corridor.

Zeldzame diersoorten in Afghanistan dreigen te verdwijnen door jacht en smokkel. Andere dieren die bescherming nodig hebben zijn onder meer de indrukwekkende Marco Polo schapen, Urial-schapen, steenbokken en vogelsoorten.

Bescherming
Sinds 2006 werkt het WCS in de Wakhan Corridor met steun van USAID. Het doel is om de lokale levensomstandigheden te verbeteren, en de biodiversiteit in de regio te beschermen.

Het WCS bouwt onder meer kralen om vee te houden om dat zo te beschermen tegen roofdieren. Daarnaast is er een programma dat herders compenseert als ze vee verliezen door toedoen van wilde dieren.

Onderzoek heeft echter uitgewezen dat er maar weinig vee ten prooi valt aan wilde katten.

Scholing en opleiding vormt de kern van de inspanningen van de WCS in de regio. Momenteel wordt op elke school in de Wakhan aandacht besteed aan natuurbescherming. De WCS heeft tot nu toe ook 59 rangers opgeleid om stroperij tegen te gaan.

De Wakhan Corridor ligt in het Pamir-gebergte. Dit gebergte strekt zich uit over Noord-Pakistan, Oost-Afghanistan, Oost-Tadzjikistan en Kirgizië. Het wordt geflankeerd door de Hindu Kush, Himalaya, Karakoram en Kunlun-gebergtes.

Andere landen die tot het leefgebied van de sneeuwpanter horen zijn China, Rusland, Pakistan, Tadzjikistan, Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië, Mongolië, Nepal en Bhutan.

Zie ook:
Zeldzame diersoorten in Afghanistan dreigen te verdwijnen door jacht en smokkel
Sneeuwpanter in Afghanistan ernstig bedreigd

woensdag 30 maart 2011

Zeldzame diersoorten in Afghanistan dreigen te verdwijnen door jacht en smokkel

Urial-bergschapen
De populatie wilde dieren in Afghanistan loopt ernstig gevaar. Het gaat onder meer om het Marco Polo en Urial-schaap en de sneeuwpanter, die geliefd zijn bij jagers en smokkelaars.

Dat meldt het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok. Volgens het Afghaanse ministerie van Milieu leven de meeste van deze dieren in het Pamir-gebergte van het district Wakhan in de noordoostelijke provincie Badakhshan.

De plaatselijke bevolking jaagt op de dieren om hun vlees, hun hoorns, hun wol en smokkel naar buurlanden zoals Tadzjikistan en Pakistan.

Er zijn 26 vogelsoorten en diersoorten, waaronder het Marco Polo en Urial-bergschaap en de sneeuwpanter, die niet in andere regio’s in Afghanistan voorkomen. Daarom moeten er maatregelen getroffen worden om deze dieren te beschermen.

Het Marco Polo-schaap is de grootste schapensoort ter wereld en kan wel 70 kilo zwaar worden.

Samen met het Urial-schaap leeft het dier voornamelijk in Sargaz in Pamir, een gebied dat aan China, Tadzjikistan en Pakistan grenst, zie de kaart van Afghanistan, en in de districten Kishim en Kuranwa Munjan. Het zijn twee wilde schapensoorten.

Ghulam Nabi, het hoofd van de afdeling milieubescherming, zegt dat elk Marco Polo- schaap 50.000 dollar opbrengt en elke Urial 40.000 dollar. Voor de vacht van een sneeuwpanter kan wel 100.000 dollar gevraagd worden.

Er wordt op de dieren gejaagd en dan brengen smokkelaars ze naar Pakistan en Tadzjikistan, waar buitenlanders vervolgens op ze kunnen schieten. In Afghanistan zijn hun lange hoorns en wol populair.

Jagers beschouwen de hoofden van de bergschapen als jachttrofee.

Er leefden duizenden van deze schapen in de Pamir-bergen, die bekend staan als het dak van de wereld.

Maar strijd tijdens de burgeroorlog in Afghanistan en overbejaging heeft ervoor gezorgd dat de dieren kalmere regio’s in de buurlanden hebben opgezocht.

Nu zijn er nog maar 400 Marco Polo’s en 300 Urial schapen in het gebied.

Het Pamir-gebergte ligt grotendeels in Oost-Tadzjikistan, en verder in Oost-Afghanistan en Noord-Pakistan. Het wordt geflankeerd door de Hindu Kush, Himalaya, Karakoram en Kunlun-gebergtes.

Het hele gebied wordt ook het “dak van de wereld” genoemd, een benaming die vertaald is van “Pamir” en oorspronkelijk alleen daarvoor werd gebruikt.

In de tijd voor de burgeroorlog in Afghanistan, tijdens het koningschap van Zahir Shah, reisden buitenlandse toeristen naar Pamir om op de schapen te jagen.

Elke toerist mocht een schot afvuren. Miste men, dan moest men opnieuw betalen om te mogen vuren.

De plaatselijke bevolking jaagt op de Marco Polo-bergschapen om hun vlees, hoorns en wol.

De gedraaide hoorns van de Marco Polo kunnen wel 150 tot 180 centimeter lang worden. De dieren kunnen lange afstanden rennen en 10 tot 15 meter springen.

Het dier wordt 16 tot 18 jaar oud. Wanneer de hoorns te lang worden kan het geen gras meer eten en sterft.

Het schaap is genoemd naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo, die Badakhshan bezocht op weg naar China, en het dier beschreef.

Plaatselijke bestuurders in Badakhshan zeggen dat ze een ban op de jacht op alle bedreigde diersoorten hebben ingesteld, waaronder ook op de vogelsoorten patrijzen en duiven.

Op de jacht op bedreigde dieren staat in Afghanistan een gevangenisstraf van 10 tot 15 jaar.

Zie ook:
Kaart Afghanistan
Sneeuwpanter in Afghanistan ernstig bedreigd