zaterdag 16 juli 2011

Zeldzame sneeuwpanters waargenomen in Wakhan in Noordoost-Afghanistan

Wildbeheerders hebben op 16 verschillende plaatsen in de Wakhan Corridor in de noordoostelijke Afghaanse provincie Badakhshan sneeuwpanters weten te fotograferen.

Deskundigen van de World Conservation Society noemen het een fantastische ontdekking dat deze katachtigen in het gebied leven en dat ze in goede conditie verkeren. De diersoort wordt met uitsterven bedreigd.

De World Conservation Society heeft een serie prachtige foto’s van de dieren gepubliceerd. De beelden vormen de eerste "camera trap" registraties van sneeuwpanters in Afghanistan

Het aantal sneeuwpanters in Centraal-Azië is teruggelopen tot tussen de 4.500 en 7.500 exemplaren.

Een deel van deze dieren leeft dus volgens de natuurbeschermers van de WCS tussen de bergen en ravijnen van Noordoost-Afghanistan.

Peter Zahler, die voor de WCS aan programma’s in Azie is verbonden, noemt het “een geweldige ontdekking". De ongrijpbare katachtigen zijn met “cameravallen” vastgelegd.

"Het laat zien dat er echte hoop is voor sneeuwpanters in Afghanistan. Nu is ons doel om ervoor te zorgen dat deze prachtige dieren een veilige toekomst in Afghanistan hebben als een belangrijk onderdeel van het natuurlijke erfgoed.”

Helaas wordt deze bedreigde diersoort geconfronteerd met ernstige bedreigingen in de regio.In de afgelopen 16 jaar is het totale aantal sneeuwpanters met 20 procent gedaald.

Zo is de vacht gewild om er een dikke jas van te maken. Plaatselijke herders kunnen op de dieren jagen omdat ze een bedreiging kunnen vormen voor hun vee en de vangst van levende dieren voor de illegale handel in huisdieren is ook gedocumenteerd in de Wakhan Corridor.

Zeldzame diersoorten in Afghanistan dreigen te verdwijnen door jacht en smokkel. Andere dieren die bescherming nodig hebben zijn onder meer de indrukwekkende Marco Polo schapen, Urial-schapen, steenbokken en vogelsoorten.

Bescherming
Sinds 2006 werkt het WCS in de Wakhan Corridor met steun van USAID. Het doel is om de lokale levensomstandigheden te verbeteren, en de biodiversiteit in de regio te beschermen.

Het WCS bouwt onder meer kralen om vee te houden om dat zo te beschermen tegen roofdieren. Daarnaast is er een programma dat herders compenseert als ze vee verliezen door toedoen van wilde dieren.

Onderzoek heeft echter uitgewezen dat er maar weinig vee ten prooi valt aan wilde katten.

Scholing en opleiding vormt de kern van de inspanningen van de WCS in de regio. Momenteel wordt op elke school in de Wakhan aandacht besteed aan natuurbescherming. De WCS heeft tot nu toe ook 59 rangers opgeleid om stroperij tegen te gaan.

De Wakhan Corridor ligt in het Pamir-gebergte. Dit gebergte strekt zich uit over Noord-Pakistan, Oost-Afghanistan, Oost-Tadzjikistan en Kirgizië. Het wordt geflankeerd door de Hindu Kush, Himalaya, Karakoram en Kunlun-gebergtes.

Andere landen die tot het leefgebied van de sneeuwpanter horen zijn China, Rusland, Pakistan, Tadzjikistan, Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië, Mongolië, Nepal en Bhutan.

Zie ook:
Zeldzame diersoorten in Afghanistan dreigen te verdwijnen door jacht en smokkel
Sneeuwpanter in Afghanistan ernstig bedreigd